Bomen snoeien


Van nature heeft een boom weinig tot geen snoei nodig. Kijk maar naar een een bos: hier worden de bomen ook niet gesnoeid en toch ontwikkelen ze een natuurlijke vorm. Dood hout is daar ook geen probleem en valt er vanzelf uit.

Snoeien is noodzakelijk

In de tuin is dit anders, hier moet de boom zich aanpassen aan de omgeving, ruimte en wensen van de eigenaar(s). Ook hebben we in de tuin en het stedelijk groen te maken met veiligheid, waardoor het daar vaak noodzakelijk is om te snoeien.

Begeleidingssnoei

Het is belangrijk om snoeiwerk van het begin goed bij te houden. We noemen het snoeien van jonge bomen ook wel 'begeleidingssnoei'. De boom wordt door middel van snoeien begeleid van een jonge boom tot een volwassen boom. Hierbij letten we op een juiste stam-kroonverhouding en op een zo goed mogelijke ontwikkeling van de kroon. Zo hoeft er in het volwassen stadium niet zoveel meer gecorrigeerd te worden. Het is het beste om jonge bomen eens in de 3 jaar te snoeien/begeleiden. Dan hoeven er geen dikke takken verwijderd te worden, blijven de snoeiwonden klein en herstelt de boom veel sneller.

Onderhoudssnoei

Als de boom de blijvende/volwassen kroon heeft bereikt, is het belangrijk dat het dode hout regelmatig verwijderd wordt. Laaghangende takken moeten op tijd worden verwijderd, zware takken uitgedund/uitgelicht en schurende en verkeerd groeiende takken moeten tijdig worden verwijderd. Het is verstandig om deze 'onderhoudssnoei' eens in de 5 a 6 jaar uit te voeren, afhankelijk van de boomsoort.

Vormsnoei

Er is ook nog de 'vormsnoei', zoals het snoeien van leibomen, dakbomen en knotbomen. Deze snoei komt meestal ieder jaar terug. Hiermee blijft de bedoelde vorm het beste behouden.

Uw boom snoeien wij graag!

Een boom in de tuin heeft meer onderhoud nodig dan gedacht. Het is dan ook verstandig om dit goed bij te houden. Dit scheelt tijd en geld. Wij helpen u daar graag bij.

Neem contact met ons op voor het snoeien van uw bomen. Stel uw vraag via het formulier op deze pagina.

Hoe wij bomen snoeien? Bekijk hieronder de foto-impressie

Bekijk al onze foto's op de pagina inspiratie.

Neem direct contact op: