Bomen snoeien


Van nature heeft een boom weinig tot geen snoei nodig. Denk aan een bos: hier worden de bomen ook nooit gesnoeid en ontwikkelen ze toch een bepaalde natuurlijke vorm. Dood hout is daar ook geen probleem en valt er vanzelf uit.

Snoeien is noodzakelijk

In de tuin is dit anders, hier moet de boom zich namelijk aanpassen aan de omgeving, ruimte en wensen van de eigenaar(s). Ook hebben we in de tuin en het stedelijk groen te maken met veiligheid, waardoor het daar vaak wel noodzakelijk is om te snoeien.

Begeleidingssnoei

Het is belangrijk om snoeiwerk van het begin af aan goed bij te houden. We noemen het snoeien van jonge bomen ook wel begeleidingssnoei, dat wil zeggen dat de boom door middel van snoeien wordt begeleid van een jonge boom tot een volwassen boom, waarbij er gelet wordt op een juiste stam-kroonverhouding  en op een zo goed mogelijke ontwikkeling van de kroon, zodat er in het volwassen stadium niet zoveel meer gecorrigeerd hoeft te worden. Het is het beste om jonge bomen eens in de 3 jaar te snoeien/begeleiden. Dan hoeven er geen dikke takken verwijderd te worden, blijven de snoeiwonden klein en herstelt de boom dus veel sneller.

Onderhoudssnoei

Als de boom de blijvende/volwassen kroon heeft bereikt, is het belangrijk dat het dode hout regelmatig verwijderd wordt. Dat te laaghangende takken op tijd worden verwijderd, zware takken worden uitgedund/uitgelicht en schurende en verkeerd groeiende takken tijdig worden verwijderd. Het is verstandig om deze 'onderhoudssnoei' eens in de 5 a 6 jaar uit te voeren, afhankelijk van de boomsoort.

Vormsnoei

Ook is  er natuurlijk nog de vormsnoei, zoals het snoeien van leibomen, dakbomen en knotbomen. Deze snoei komt vaak ieder jaar terug, dit omdat met regelmatig snoeien de bedoelde vorm het beste behouden blijft.

Kortom: Een boom in de tuin heeft meer onderhoud nodig dan dat er vaak wordt gedacht. Het is dan ook verstandig om dit goed bij te houden. Dit scheelt tijd en geld. Wij helpen u graag.

Neem contact met ons op voor het snoeien van uw bomen! Stel uw vraag via het formulier rechts op deze pagina, of laat uw gegevens achter.

Hoe wij bomen snoeien? Bekijk hieronder de foto-impressie

Bekijk al onze foto's op de pagina inspiratie.

Neem direct contact op: