Tuin bemesten


Er wordt vaak gedacht: gat graven, plant erin, beetje water geven en de rest gaat vanzelf. Maar zonder voeding zal de plant zeker niet zo mooi groeien en bloeien als wanneer er er voldoende en goed bemest wordt. Bemesting is van levensbelang voor uw tuin.

Beter bodemleven

Vooral de zandgrond, waar wij op de Veluwe mee te maken hebben, raakt veel sneller uitgeput als bijvoorbeeld klei of veengrond. Kijk naar een coniferenhaag die vijftien jaar heeft gestaan. Als deze wordt verwijderd, bestaat de grond bijna alleen nog maar uit zand waar weinig voeding en bodemleven meer inzit. Met het bodemleven worden bijvoorbeeld de wormen bedoeld die de bodem luchtig houden en zorgen voor een betere leefomgeving voor uw beplanting.

Soorten meststoffen

Het toepassen van bemesting in de vorm van bijvoorbeeld compost, molmmest, wormenmest en champignonnenmest zorgt voor een betere bodemstructuur, doordat er voeding en organisch materiaal wordt toegevoegd. Op deze manier verbetert en optimaliseert u uw bodem flink. En als u het regelmatig bijhoudt, houdt u uw bodemstructuur ook optimaal.

Andere voorbeelden van meststoffen zijn de meststoffen in korrelvorm. Deze worden vaak tijdens een onderhoudsbeurt verstrooid. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde kippenmestkorrels, een goede organische meststof, die ook goed is voor het bodemleven. Dit in tegenstelling tot kunstmeststoffen, waar veel zouten in zitten. Kunstmeststoffen laten de beplanting en het gazon wel heel erg snel groeien, maar zorgen er op lange termijn voor dat de bodem uitgeput raakt.

Kortom: het is belangrijk dat u genoeg bemest, wanneer u de bemesting toepast, de juiste meststoffen gebruikt en het jaarlijks goed bijhoudt. De bodem is de basis voor uw beplanting en uw tuin.

Neem contact met ons op voor uitvoering en advies.

Bekijk al onze foto's op de pagina inspiratie.

Neem contact met ons op: