Onderhoud Gazon


Een mooi, strak, groen gazon? Dat wil iedere gazonbezitter! En dat kan ook, mits het gazon goed verzorgd wordt. Het maaien van het gras is natuurlijk het belangrijkste. Dit komt elke week terug en moet goed worden bijgehouden, wilt u het gazon netjes houden.

Maar dan zijn we er nog niet. Wilt u de kanten mooi strak houden en een duidelijke scheiding houden tussen de borders en het gazon? Dan moeten de kanten regelmatig worden gestoken en/of geknipt. Het mos moet op tijd worden verwijderd en het gazon moet vervolgens worden doorgezaaid. Bemesten en het bestrijden van het eventueel aanwezige onkruid is ook zeker niet onbelangrijk.

Onderhoud van het gazon

Wij willen deze punten iets uitgebreider onder de aandacht brengen, zodat u een beter beeld krijgt van het onderhoud aan uw gazon. Zo weet u wat u zelf kunt doen en wat wij voor u kunnen betekenen.

Maaien

Maaien doen de meeste mensen zelf. Het is belangrijk dat u dit goed bijhoudt, zodat het gras niet te lang wordt. Lang gras bemoeilijkt het maaien en zorgt voor een minder strak maaibeeld. Met heet weer kunt u de maaier beter wat hoger zetten. Als het gras wat langer is, houdt het meer vocht vast,  droogt het minder snel uit en blijft het dus groener.

Kanten steken

Het steken van de kanten hoeft niet elke week te gebeuren. Eens per vier tot zes weken is prima. Ook dan houdt u het gazon mooi strak. Er zijn veel mensen die het elke week met een kantenschaar bijhouden. Dan heeft u het altijd strak en hoeft u nooit te steken.

Verticuteren

Het verwijderen van het mos en oude grasresten gebeurt vaak in het voorjaar. Het mos wordt dan meestal verwijderd door middel van verticuteren. Dit kan met een verticuteerhark, maar met een machine gaat het beter. Deze machine trekt het mos uit het gazon en maakt gelijktijdig de toplaag los. Wij hebben zo'n machine.

Doorzaaien

Het doorzaaien van het gazon gebeurt na het verticuteren. Als het mos en de oude grasresten zijn verwijderd ontstaan er vaak kale plekken. Deze moeten weer opnieuw worden ingezaaid, zodat het gazon weer zo snel mogelijk dichtgroeit. Anders zal er op die kale plekken snel onkruid ontstaan.

Onkruidbestrijding

Het bestrijden van onkruid in het gazon kan door middel van plukken of uitsteken. Wij kunnen ook bestrijden met een onkruidbestrijdingsmiddel. Dit werkt vaak beter en sneller. Het is het beste om dit twee weken voor het verticuteren uit te voeren. Zo wordt tijdens het verticuteren het dode onkruid ook meegenomen. Lees meer over onkruidbestrijding.

Bemesten

Na het verticuteren en doorzaaien is het belangrijk om ook direct te bemesten. Meestal doen wij dit met een organische meststof en indien gewenst met een mosdoder om de laatste restjes mos ook af te laten sterven.

Wilt u een mooi, goed verzorgd gazon? Neem dan contact met ons op via het formulier op deze pagina.

Bekijk al onze foto's op de pagina inspiratie.

Neem contact met ons op: