Een aantal weken geleden zijn wij gevraagd om een oude monumentale boom te verzorgen. Deze boom heeft jarenlang op grond gestaan die eigendom is van de gemeente maar recent is dit stuk grond verkocht aan een echtpaar. Zij kochten dit stuk grond inclusief deze boom die zeker meer dan 150 jaar oud is en volgens de eigenaren tot de oudste bomen van Eerbeek behoren.

Onderhoud aan een oude boom

De vraag van deze klant was om de boom te snoeien, het dode hout eruit te halen en de boom weer in een gezonde en natuurlijke staat terug te brengen. Ondanks dat dit een oude boom is, is deze na het onderhoud weer levensvatbaar en kan hij dus op een gezonde en natuurlijke manier nog ouder worden.

Weer een gezonde boom

Deze boom is door de ouderdom hol geworden maar leeft nog steeds. De doorsnee van deze boom is inmiddels meer dan 160 centimeter. We hebben deze boom klimmend gesnoeid en op deze manier de zware uiteinden van takken verwijderd. Hiermee wordt de kans op uitbreken van de boom aanzienlijk verminderd. De 8 meter lange takken werden ingekort en vooral minder zwaar gemaakt door het oude hout te verwijderen. Omdat de boom hol is heeft deze steeds minder draagkracht. Hierdoor is het van belang dat de kroon van de boom minder groot wordt, zodat de boom nog steeds in staat is de zware takken ‘te dragen’.

Heeft u ook een oude en/of monumentale boom en heeft deze behoefte aan de verzorging door een expert? Neem contact met ons op!

Boomverzorging3
Boomverzorging2
Boomverzorging1